maanantai 4. toukokuuta 2015

Gluteeniton näkkäri

Kävin maanantaina lounaalla Roasberg kahvilassa Mikonkadulla Helsingissä. Olin ostanut Grouponista 3 kerran salaattipassin ja kävin nyt testaamassa paikan ja syömässä ekan salaatin. Otin salaatin mozzarellalla ja katkaravuilla. Lisäksi salaattin sai valita hummusta tai tsatsikia ja gluteenitonta siemennäkkäriä tai palan patonkia sekä sopivan kastikkeen. Otin hummusta, näkkäriä ja jugurtti-avokaado salaattikastiketta.


Salaatti oli hyvä. Mutta siis tuo näkki eipä oli jotain aivan uskomattoman hyvää. Siis apua. Olisin ostanut näkkäriä mukaan, mutta koska eivät vielä myyneet (kuulemma muutkin ovat kyselleet), niin pakko oli keksiä jotain. Päädyinkin sitten kaivelemaan internetin ihmeellistä maailmaa ja löysinkin Gluteeniton Muumimamma blogista ohjeen näkkärille. Tätä oli pakko testata heti. Tässä vielä ohje teille.

  • 2 dl maissijauhoja
  • ¾ dl auringonkukansiemeniä
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • ½ dl seesaminsiemeniä
  • ½ dl kurpitsansiemeniä
  • 2½ dl kiehuvaa vettä
  • ½ dl öljyä
  • sormisuolaa tai karkeaa suolaa myllystä
  1. Laita uuni 150°C (Kiertoilma, jos mahdollista. Itselläni ei ole kiertoilma mahdollisuutta.)
  2. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
  3. Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  4. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
  5. Laita käsi muovipussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi (sen pitäisi peittää miltei koko pelti).
  6. Sirottele viimeisenä sormisuola taikinan pinnalle (voit halutessasi taputella suolan taikinaan kädellä).
  7. Leikkaa taikina sopivan kokoisiksi paloiksi. Taikinan voi myös jättää kokonaiseksi, jolloin valmiista näkkileivästä voi murtaa paloja.
  8. Paista uunissa noin tunti.
  9. Anna näkkileivän jäähtyä.


Tässä vielä lähikuva näkkärin pinnasta.
Itse käytin sormisuolan sijaan suolaa myllystä ja ripottelin pellille levitetyn massan päälle vielä kurpitsan siemeniä koristeeksi. Jauhoina mulla oli nyt gluteeniton sekoitus, kun sitä oli vielä 1,5dl kaapissa pyörimässä. Seuraavaan satsiin tulee siten pelkkää maissijauhoa.  Näkkäri näytti niin hyvältä, että oli vaikea odottaa sen jäähtymistä. Suosittelen kokeilemaan. Vaarana tässä näkkärissä on kuitenkin se, että saatat syödä koko pellillisen kerralla. =D  Teen tänään päivälliseksi lohikeittoa, joten sen kanssa tätä herkkua voi mennä muutama palanen. Nimittäin tätä tekstiä kirjoittaessa meni myös muutama pala. =)

Peace and Love!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti